Salam...wat apam ni sebenornyer dah banyak minggu dah...sajer wat stok kot2 takde benda nak n3 nanti... hehe...gara-gara singgah kat dapor Kak am (tokei apam) ...terpandang pulak kat dapor kak hana kanazawa nun...huihhhh...mata berpinor-pinor geram nengokkan gubu-gebam tang dot-dot tuh...ummi pon ape lagi...dok mengapam la saban hari men'deco' apam-apam ku iteww...jom kita layan resepi..adindamu mencemar sedikit resepi mu inih...kopipes ye kanda-kanda ku....tenkiu...
Bahan-bahan
- 3 biji telur - dari peti sejuk
- 275 gm tepung gandum
- 220 gm gula halu
- 150gm susu segar
- 3 sudu teh baking powder
- 1 sudu kecil ovallete
- Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
- Pewarna
- ummi tambah esen ros...kasi ada aroma lemak2 sket..
Cara-cara
- Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
- Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
- Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
- Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
- Picitkan blueberry filling secukupnya.
- Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
- Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.
- Jangan buka api besar semasa mengukus. Guna api sederhana je yer! Kalau tak nanti pecah aka kembang mekar setaman! jadik ler kang apam mekar! hihi.. (berdasarkan pengalaman..:D).
- Buh esen vanila atau ros utk mengurangkan bau telur.
jeng jeng jeng...! santek tak..?
sajer nak nayang apam gebus-gebus nih...moga-moga ader yang terbukak pintu hati nak menerainyer..hehe....
sekali pandang macam cupcakes kan...ahakss..!
ni semua gambor-gambor sebelum dan sesudah di kukus...
ni sebekas tapau untuk besan mak...mana la tau kot2 ader org nak menepah ker..hehe....
pose jgn tak pose...
Selamat Mencuba..!
^____^
0 comments:
Post a Comment