Kuih Bakar Labu...

Salam,

     Siaran tertunda kali ni ummi nak N3 masak Kuih Bakar Labu ni...memang sedap, memang mabeles, memang lemak...fuhhh...senang citer memang best giler lah...feveret la buat sape2 yang memang penggemar labu kan...pastu pulak sape yang terpaksa pantang makan labu ni jgn marah ha...hehe...kompom berangin satu badan...sure 'tutttt' jer...hehe...

    Ok lah tamo citer byk...kita saksikan resepi ni ek..ummi amek dari dapor Kak Ana Wahid..tapi sumber asal empunya diri Cik Ah Mat Gebus kita...terima kasih byk2 pd penyumbang resepi...huhu.......minta ijin kopipes ye dari dapor@gobok Kak Ana...tenkiuuu....!

**ummi ada edit sikit2 untuk rujukan ummi...


 BAHAN-BAHANNYA :-)

5 biji telur
500 ml santan (atau 200 ml santan kotak + 300 ml air)
200 g tepung gandum **ummi tambah 20g lagi...
180 g gula halus (nak manis boleh tambah sikit lagi) ** ummi letak 230g-sbb labu ummi kurg manis
1/2 camca teh garam
1 camca teh esen vanilla
450 g labu manis, kukus hingga lembut dan lecek hingga halus **ummi guna 500g labu

CARA MEMBUATNYA :-)
1. Panaskan oven pada suhu 200C, lenser tin berukuran (8 x 8 x 3 ) inci dengan mentega, alas dasar tin dengan aluminium foil, lenser juga permukaan aluminium foil tadi (kalau nak kuih kelihatan tinggi, boleh guna tin (7 x7 x 3) inci. Ketepikan...
**ummi guna loyang 10' X 10' X 3'..

2. Satukan bahan2 diatas kecuali labu lecek, dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu. Tapis adunan tadi dan masukkan labu lecek, kacau hingga rata.

3. Tuang dalam tin yang telah disiapkan tadi. Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.

4. Keluarkan dari oven setelah kuih masak. Biar sejuk sebelum dikeluarkan dari tin. Potong ikut kreativiti masing2 dan hidangkan.
 sebelom bakor...
 selepas bakor...
 posing dalam loyang ajer..hehe...


Selamat Mencuba..!!
^__^

0 comments: