Talam Lapis Kacang Hijau...

Salam Istirehat semua...
     Ni semua gara-gara g makan kat kedai nasi Ayam area Taman Melawati lepas g zoo minggu lepas...kami semua sebenarnya nak singgah makan tengahari...Kebetulan restoran tuh buat amal jariah sempena Maal Hijrah.. semua customer dok makan free la...Alhamdullillah...macam-macam ada tau....sampai la ke dessert...ada pula tu kuih feveret ummi si Talam Lapis ni lah...jahat tul tekak ni kan...time tu pulak ngam2 tinggal seketul jer....sabor jelah...balik rumah dengan penuh dendam kesumat..hehe...teruk tul orang nih...Ummi pon apelagi sepantas kilat search resepi ni...terjumpa pula dok diam dalam gobok Bro Rozzan nun....tokei kek lapis kita..huhu...best giler tau g skodeng kat dapur Bro kita ni...ummi memang salute gelir tabik spring toing toing..!!!
    Belek punyer belek, kompom resepi ni idaman hati...pakat-pakat cari time, pastu dok bli bahan-bahan...maka dapatla ummi merealisasikan dendam ummi petang tadi...ehemm..! dendam kat makanan takpe lagi jgn dendam kat org...ishhh...! tak baik punyer...hehe...panjang lebar pulak intro yer...
     Minta izin kopipes yer bro....sape2 nak tengok yang ori bleh klik sini... 

 KACANG HIJAU (ummi buat separuh dari adunan ni-saiz loyang bulat 25cm)
(Sumber: Pn Siti Mastura Alwi)

Bahan-Bahan
400 gm tepung kacang hijau
100 gm tepung hoon kwee (ummi guna tepung beras)
80 gm tepung kanji
600 gm gula melaka
200 gm gula halus
1 sudu teh garam
2 helai daun pandan
2500 ml santan dari 4 biji kelapa parut (ummi guna 500ml santan kotak MS + air)
2 sudu teh pewarna hijau
loyang bulat (28 cm) gris sekelilingnya dgn minyak

Cara:
Santan dimasak dgn gula Melaka, gula halus dan daun pandan sehingga gulanya hancur. Tapis dan sejukkan sedikit. Ketepikan.

kesemua bahan tepung dicampurkan di dalam satu mangkuk dan digaul rata. Tuangkan santan yg ditapis tadi ke dalam tepung ini bersama garam. Gaul lagi sehingga rata. Tapis adunan dan bahagi dua. Satu bahagian diwarnakan hijau dan yg satu lagi dibiarkan warna asalnya.

Kukus di dalam loyang berselang-seli warna sehingga adunannya habis. Setiap lapis dikukus selama 3-5 minit atau sehingga masak.

Biarkan kuihnya benar-benar sejuk , barulah dipotong.

 ummi siap bagi sedara, jiran sesebelah umah lagi...sama-sama dapat rasa...memang sedap...! mak pon suka...tak dan petang dah habis....

 dah tinggal separuh baru sempat nak snap...cepatttt...!!!!
huhu...

Selamat Mencuba..!!
^___^
    

0 comments: