Apam Mentega...

Salam,
     Selamat siang semua....dah 2 minggu lebih tak mengupdate blog kesayangan ummi ni...nak update jalan2 n xtvt cam malas pulak...kuih-muih, cake2, masak2 dah macam2 yang keluar dari oven n dapor ni tapi semua dok tunggu list nak ditayangkan kat pawagam ni...ala2 kena tapis dik Finas dulu la...hehe...tapis mendanyer asyik takde masa jer...huhu...
     Kali ni nyer N3 terpaksa la ummi masukkan menu apam yang memang dah lama berkulat lam folder ummi ni...hehe...sebenornya apam ni dari awal tahun lepas lagi dok tgk kat dapor kak hana nun...buatnyer baru la ni ha...gebus jer...montok gitu...selalu ummi dok beli jer kat gerai jual kuih...tiba-tiba satu petang tu teringin pulak tekak yang nakal ni nak mencekik apam...try wat sendrik la..ummi pon godek la...ummi wat apam ni kat umah mak...untuk minum petang...sodap ko...ala-ala rasa apam gula hangus gitu..adik ummi yang tengah dalam pantang tu pon terliur dik kegebuan apam nih...pantang tak pantang rembat jugak tu 3,4 bijik...hurmmm....len kali nak wat lagik la...satu adunan pon dah dapat banyak...
    Resepi asal ni ada kat sini dan dalam gobok kak hana...p la selongkar...hehe...nak tengok sini pon boleh...minta izin kopipes ye kakak2 ku...tenkiu...


 Bahan-bahan
  • (A) Bahan2 utk gula hangus:-
  • 11/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan air
  • 250 gm mentega (ummi guna margerin)
  • (B)
  • 1 cawan gula pasir
  • 4 biji telur
  • 3 cawan tepung gandum ayak bersama
  • 2 sudu teh soda bikarbonate (ummi letak 1 sudu teh jer)
  • 1 tin susu cair
  • 1 sudu teh esen vanila
Cara-cara
  1. cara buat gula hangus: masukkan gula dlm periuk,masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang.
  2. padamkan api dan masukkan air.nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.
  3. Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
  4. kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung.gaul semua hingga sebati.
  5. perap selama 1/2 jam.
  6. panaskan pengukus dan acuan lompang.tuangkan adunan ke dlm acuan.adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.
  7. Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min.tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh ke bawah. 
  
Selamat Mencuba..!
^____^

0 comments: