Apam Pelangi...

Salam,
     Sebelum tu, izinkan ummi mengucapkan Selamat Menyambut Aidil Adha buat semua teman-teman pengunjung blogger...yang tak serik2 menjenguk dapor yang sering tak lengkap ni...ummi ucapkan ribuan terima kasih...Jika ada salah dan silap sepanjang perkenalan harap dimaafkan...Pada kaum keluarga dan sahabat handai yang mengerjakan ibadah Haji ditanah suci Mekah moga dikurniakan kekuatan dan dipertingkatkan keimanan dalam mengerjakan rukun Islam yang ke-5...Moga selamat pergi dan selamat kembali...Aminnn....

     Okey, sempena Aidil Adha ni ummi nak share resepi cun malatop ni...tak sia-sia weh hasil meronda kat dapor Ummi Zaihadi tu ari...memang lembut dan gebu sangat2...kredit utama harus diberikan pada Ilahjy....tuan empunya resepi...mabeles gitu...! muahhhh..!! terima kasih banyak-banyak...Siap bagi jiran sesebelah umah mak kita lagi tau.... ok kita layan resepi...C&P ye macam biasa... tapi ada penambahan sedikit mengikut citerasa anak tekak....ampun tuanku patik derhaka kat resepi ni...ngee....layannn....

APAM PELANGI
Resepi: Ilahjy

Bahan:- (ummi buat - 1 bekas bulat 7 in dan 1 bekas 5 in x 5 in )
  • 4 biji telur
  • 2 sudu teh ovellet
  • 1 sudu teh esen vanila (ummi tambah esen ros)
  • 300 gm tepung gandum
  • 300 gm gula halus (ummi guna 250g ajer)
  • 250 ml santan kara (ummi guna Santan MS-santan habessss...."trademark" ^___^)
  • 1 sudu teh baking powder
  • pewarna (ummi guna hijau, kuning & merah)
Caranya:

  1. Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
  2. Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
  3. Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder dan kacau rata.
  4. Bahagi kepada 3 warna yg disukai dan kacau rata adunan dgn warna.
  5. Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak. 



yang ummi buat ni permukaan dia ma'ai bermukah-mukah (eh, betul ke bahasa tu..hehe) tak cun langsung.. pasal tak balut penutup kukus tu dengan kain...api pulak kejap besar kejap kecik...xcited nak try punya pasal langsung tak hengat...hehe...apepon rasa dia memang terangkat...teringat ummi pada teman lama ummi Kak Shuhada...dia pernah bagi ummi resepi yang rasanya sama macam apam ni cuma tajuk je lain Apam Sarawak...mungkin ni salah satu dari namanyer....hmmm..toksah pening2 kepala...coba jangan tak coba ya..

^____^


0 comments: