Apam Blossom...


Salam...wat apam ni sebenornyer dah banyak minggu dah...sajer wat stok kot2 takde benda nak n3 nanti... hehe...gara-gara singgah kat dapor Kak am (tokei apam) ...terpandang pulak kat dapor kak hana kanazawa nun...huihhhh...mata berpinor-pinor geram nengokkan gubu-gebam tang dot-dot tuh...ummi pon ape lagi...dok mengapam la saban hari men'deco' apam-apam ku iteww...jom kita layan resepi..adindamu mencemar sedikit resepi mu inih...kopipes ye kanda-kanda ku....tenkiu...

Bahan-bahan
  • 3 biji telur - dari peti sejuk
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halu
  • 150gm susu segar
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete
  • Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
  • Pewarna
  • ummi tambah esen ros...kasi ada aroma lemak2 sket..
Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan blueberry filling secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.
NOTE dr Hana: (ummi-betol tuh..petua nih..)
  • Jangan buka api besar semasa mengukus. Guna api sederhana je yer! Kalau tak nanti pecah aka kembang mekar setaman! jadik ler kang apam mekar! hihi.. (berdasarkan pengalaman..:D).
  • Buh esen vanila atau ros utk mengurangkan bau telur.

 jeng jeng jeng...! santek tak..?
 sajer nak nayang apam gebus-gebus nih...moga-moga ader yang terbukak pintu hati nak menerainyer..hehe....
 sekali pandang macam cupcakes kan...ahakss..!
 ni semua gambor-gambor sebelum dan sesudah di kukus...
 ni sebekas tapau untuk besan mak...mana la tau kot2 ader org nak menepah ker..hehe....
pose jgn tak pose...

Selamat Mencuba..!
^____^



0 comments: