Menu Birthday..(part-1)

Salam,

   Rentetan dari N3 birthday lepas, aritu tak sempat nak attached kan resepi...arini kita layannn...resepi Mee Curry Laksa ni diambil dari hasil aku jenjalan kat 'umah' mak lang azie..one of the famous blogger team la..resepi asal dari Atie..Memang lain dari yang lain hasil gabungan 'Curry dan Laksa cuma menggunakan sos tiram..sedap dan memuaskan hati sangat-sangat...
   Resepi yang aku dapat  ni tak menjelaskan berapa kuantiti bahan..tapi aku try gak ikut sesedap rasa tekak aku...Alhamdullillah jadi...mak kata kalau dah simpan semalaman lagi sedap kuahnyer...mintak izin kopipes yer Mak lang dan Atie..Thank you so much...! yang pastinya aku dah masukkan dalam list feveret meals aku n family...

   aku tak sempat nak mem'posing' kan resepi ni lam mangkuk...terlupa sangat..takpe next time akan ku posing kan...hehe

Curry Laksa
Sumber : Atie

Bahan : 
Mee kuning (2 bungkus)

Bahan untuk kuah
Bahan kisar : 
 
*Bwg besar (aku pakai bawang merah 10 ulas)
*Bwg putih (5 ulas)
*Halia (2 inci)
*Belacan (anggaran 1 inci stgh)
*Buah keras (7 biji)
*Cili kering (5 sudu besar)
*Kari powder (3 sudu besar)
*Daun kesum (blend segenggam-selebihnye masuk dlm kuah)
*Bunga kantan (3 kuntum-blend separuh dan separuh lagi siat2kan masuk dlm kuah)
*Sos tiram (3 sudu besar)
**kisar semua bahan bertanda *. 
 
Ayam- dipotong kecik2
Tauhu pok kering - dipotong 2 
Udang dibuang kulit
Fishball belah dua
Santan (1 biji kelapa)
Asam keping (5 keping)
Rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang,cengkeh) 
(aku tambah 2 sudu tepung jagung kacau dengan stgh cawan air untuk memekatkan kuah)

Hiasan : daun sup, telur rebus, bwg goreng, tahu goreng potong  kecil, cili masak dan cili hijau dipotong halus dan limau kasturi.

Cara :
Tumis bahan kisar hingga wangi.
Masukan santan dan biar didih.
Masukkan bahan lain spt ayam, udang, tauhu pok kering, fishball bunga kantan yg disiat dan daun kesum.
Masukkan asam keping dan biarkan mendidih. Tutup api.


   Menu kedua Cheezy Wedges, hasil dari aku skodeng dapor Fotopages Mama Rinnchan...memang kelas n mabeles..sebijik kat KFC huhu...cuma rajin dengan tak je nak mencuba..hasil dari air tangan kita tentunya lebih menambat hati family..cubalah pasti tak rugi..mama kata resepi asal dari K.Amal..apepon minta izin kopipes ye mama..Thanx..!

 boleh letak sebanyak mana sos yang kita nak...huuhu...

CHEESY WEDGES

BAHAN-BAHAN: 

500gm frozen wedges 

200gm shredded cheddar cheese "Emborg" brand-yg warna oren (Rinn ganti dengan cheese slices..yang warna oren jugak
http://rinnchan.fotopages.com/images/smilies/biggreen.gif)
1 sudu besar mentega
1 sudu besar tepung gandum
1 cawan (125ml) susu segar
2 sudu besar sour cream (Rinn ganti dengan yogurt perisa asli) 
(aku tambah lada sulah dan lada hitam) 

Mayonis secukupnya untuk dihidang bersama sos ini. 


CARA-CARA: 
 
1. Goreng wedges hingga masak. Ketepikan.
2. Panaskan non-stick pan. Cairkan butter dan masukkan tepung. Gaul sebati.
3. Masukkan susu dan kacau hingga pekat .
4. Masukkan cheese dan kacau hingga cheese mencair.
5. Masukkan sour cream dan kacau sebati hingga elok kepekatannya.
6. Masukkan lada sulah dan lada hitam kacau dan rasa.
7. Paipkan sos cheese dan mayonis ke atas wedges yg telah digoreng tadi. 

okeh..! to be continued dengan resepi Part-2...
Selamat Mencuba..! 
^_____^

 

 

0 comments: