AYAM MASAK BALI & NASI MINYAK JUS OREN

Salam...
    Menu tengahari Sabtu lepas..gara-gara teringin nak makan nasik minyak..belek punya belek buku resepi terjumpa resepi Ayam Masak Bali neh...boleh la lawan kan dengan nasi...terasa macam dok kat Bali masa makan...hehe...ape pon memang sedap ayam neh..tak sia-sia tiap-tiap bulan aku beli Majalah Saji ni..resepi asal ada kat keluaran Oktober 2009...

Ayam Masak Bali

 Bahan A :
1 ekor ayam (potong 16, bersihkan dan toskan)
10 ulas bawang merah (kisar)
6 ulas bawang putih (kisar)
2 inci halia (kisar)
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
2 sudu besar sos tiram

Cara Menyediakan :
1. Gaulkan semua bahan dengan ayam dan perap selama setengah jam.(lagi lama lagi sedap). Goreng ayam sehingga masak dan ketepikan.

Bahan B :
8 ulas awang merah (kisar)
5 ulas bawang putih (kisar)
1 inci halia (kisar)
1 inci kunyit hidup (kisar)
1/2 cawan cili kisar
3 sudu besar kerisik
4 sudu besar kicap manis
1 sudu besar gula
1 cawan santan
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan air
2 helai daun pandan (simpul)
2 sudu besar air asam jawa
secukupnya rempah campak (kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga)
2 helai daun limau purut (aku tambah)
1 sudu teh lada sulah (aku tambah)
setengah batang lobak merah dipotong separa bulat (aku tambah)

 Bahan Tabur :
 daun bawang dan daun sop dihiris halus dan bawang goreng.

Cara Menyediakan :
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan kisar, daun pandan dan rempah campak sehingga wangi.
2. Masukkan cili kisar dan kerisik, kacau rata dan tumis lagi hingga garing.
3. Masukkan kicap, gula dan air. Kacau rata dan biarkan sehingga mendidih.
4. Masukkan santan, air asam jawa dan kacau lagi.
5. Masukkan bahan A dan kacau rata. Masak sehingga terbit minyak dan pekat.
6. Masukkan daun limau purut dan lada sulah dan lobak merah. Garam secukup rasa.
7. Taburkan bawang goreng dan daun bawang sebagai hiasan.
  
Untuk resepi Nasi Minyak Jus Oren :
Ni resepi ikut suka aku...bau dia memang wangi...takde bau oren...sedappp....

Nasi Minyak Jus Oren:

Bahan A :
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga
2 sudu besar margerin/butter
1 kiub ayam knorr
daun pandan (disimpul)

Bahan B :
2 pot beras yang telah dibasuh dan di tos
air ikut sukatan biasa korang masak nasi campurkan dengan 3 sudu besar oren
garam secukup rasa

Bahan C :
kismis
daun bawang dan daun sop
bawang goreng
lobak merah potong dadu

Cara Menyediakan :
1. Tumis bahan A sehingga wangi.
2. Masukkan segenggam beras biarkan bergoreng sedikit.
3. Masukkan bahan B dan kacau perlahan-lahan.
4. Tutup periuk nasi dan nasi akan masak seperti biasa.

Selamat Mencuba..!
^_____^

0 comments: