Chezzy Spiral Gratin...

   Menu ni memang faveret aku dan anak-anak...hehe...En.hubby kurang sikit...memang chezzy dan creamy...lagipon tak pedas dan memang sesuai untuk anak-anak sebab hari2 makan nasi diorang taknak sangat...nak buat pon senang dan banyak sumber kalsium dalam keju dan susu...
   Resepi ni aku ambik dari blog Ros Onigiri...thanks Ros sebab bagi sumber kat aku untuk ngetest....tapi resepi ni aku dah olah mengikut citarasa aku...ngee...ampon Ros..apepon resepi ni memang mabeles n yummy..
   Asalnyer Ros boh lam mangkuk gratin...tapi aku saja nak test En. Ramekin yang aku beli dari blog Yon's Decor..hehe...akhirnya dapat jugak aku memiliki ramekin idaman neh...aku bli sebelom g Langkawi dulu....

Bahan- bahan Spiral Gratin
1 cawan pasta spiral/macaroni
1/2 bahagian dada ayam
2 batang sosej Ayamas (dibelah dua dan dipotong)
1 biji kentang
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/4 batang saleri (dimayang)
olive oil (minyak biasa pon boleh)
sedikit garam
Sedikit dry oregano dan mix cheese untuk ditabur diatas gratin nanti
( jika tiada mix cheese, boleh ganti dgn cheddar kraft single, hiris kecil dan memanjang)

untuk sos putih
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar marjein or butter
1 1/2 cawan susu segar
3 keping cheddar kraft cheese
sedikit lada sulah@lada hitam
sedikit garam

1. Mula-mula rebus pasta ikut lah arahan pada paket tu, 7 minit ke 6 minit ke, lepas tu angkat dan toskan.

2. Mayang halus atau potong dadu kentang, cincang bawang putih dan bawang merah, panaskan olive oil dan tumis bawang2 dan isi ayam serta sosej, kemudian masukkan kentang dan batang celery, biarkan agak layu baru masukkan pasta spiral, sesuaikan rasa masukkan sedikit garam. angkat dan masukkan dalam acuan gratin atau remekin. ( pastikan acuan remekin atau ceramic di gliss dahulu dengan marjerin)

3. Buat Sos putih, api sederhana cairkan butter dan masukkan tepung, kacau ia akan berketul sedikit,  masukkan susu segar perlu sentiasa dikacau supaya tidak berketul dan masukkan cheese kraft, sesuaikan rasa garam, lada sulah dan lada hitam. Menggelegak sedikit tutup api.

4. Curah Sos putih di dalam acuan remekin tadi dan tabur dengan oregano dan mix cheese, bakar
  selama 25 minit atau sehingga permukaan gratin perang. Ok dah siap, Selamat Mencuba.


 

0 comments: